Ga naar de inhoud

Maak kennis met Tim de Jong

~ Human Factors Engineer

Een dag bij Dopple

Zo’n 25 minuten doet Tim erover om op z’n werk komen. Eerst zeven minuten op de fiets naar station Groningen Europark en dan nog een kwartiertje in de trein. In Assen staat het pand van Dopple direct bij het station. ‘Dat is ideaal.’ ‘Maar als de douches straks gerealiseerd zijn, ben ik van plan één of twee keer per week op de fiets naar kantoor te gaan.’

7 oktober 2021 – 3 uur en 5 Minuten Leestijd

De werkdag van Tim

De werkdag van Tim begint dan ook vaak met een meeting met zijn collega’s in Maleisië. ‘Door het tijdverschil moeten deze ook wel direct ’s ochtends plaatsvinden, want wanneer bij ons de werkdag begint, loopt deze in Maleisië alweer richting het einde.’ Het tijdsverschil maakt ook dat wanneer er naar aanleiding van de meeting zaken aangeleverd moeten worden, dit ook dezelfde dag geregeld moet zijn. Zo kunnen de Mechanical Engineers in Maleisië er de volgende dag mee aan de slag als wij in Nederland nog op één oor liggen. ‘Dat is voor mij wel eens hectisch aan het einde van de dag, maar het is ook één van de dingen die mijn werk zo dynamisch maakt.’

De ochtenduren besteedt Tim daarnaast vooral aan nadiscussies en mailtjes en in zijn lunchpauze gaat Tim graag even naar buiten. In de middag is hij vaak aan de slag met een 3D tekenprogramma en het nabewerken van 3D prints. Daarnaast zijn er vaak overleggen tussen de verschillende disciplines binnen Dopple.

Op woensdag geniet Tim van zijn vrije dag. ‘Ik heb er bewust voor gekozen om vier dagen te werken’. ‘Binnen Dopple heb je deze vrijheid ook. Iedereen kan hier lekker zichzelf zijn, qua werk en op persoonlijk vlak.’

Tim's kennismaking met Dopple

Tim is bij Dopple terecht gekomen na zijn HBO-studie Human Technoligy. Inmiddels is de naam hiervan veranderd naar Industrieel Product Ontwerp. Zijn studiebegeleider heeft daar een steentje aan bijgedragen door Dopple bij hem te tippen. Vervolgens heeft hij zelf contact gezocht met Dopple en de rest is geschiedenis. Hoewel Tim zelf dus niet als student actief is geweest bij Dopple, zijn er regelmatig stagiairs vanuit deze opleiding.

"Ik heb een leuke afwisselende baan. Ik ben met veel dingen effectief bezig en geen dag is hetzelfde.’ Dopple is een compact team, je krijgt veel verantwoordelijkheid en het vertrouwen in je is er!"

Human Factors Engineer

Tim de Jong is 31 jaar en werkt nu zo’n twee (later evt aanpassen) jaar bij Dopple. De benaming van zijn functie is Human Factors Engineer, maar zo legt Tim uit: ‘Het is een brede functie, binnen Dopple mag je vooral ook dingen doen die je leuk vindt.’ Hij houdt zich onder andere bezig met productarchitectuur, ergonomie en een stukje onderzoek.

Binnen zijn werk komt de gebruiker altijd op nummer één met de ergonomie van het product als basis. Wat wil de gebruiker en welke behoefte heeft de gebruiker? Vragen die daaruit weer voortvloeien bij de architectuur van de producten zijn bijvoorbeeld: Wat komt er in het product en hoe komt het in het product? ‘Voor de ergonomie hangt er veel af van de onderdelen die je gebruikt.’ Van hieruit denkt hij ook mee over de assemblage. ‘Eigenlijk zit ik tussen de verschillende experts in en ik werk veel samen met de Mechanical Engineers in Maleisië.’

"Ik heb de afgelopen twee jaar heel veel geleerd en gepraat over mechaniek, akoestiek en assemblage en ik ben veel sneller geworden in 3D tekenen"

Een stukje onderzoek

Het doen van een stukje onderzoek maakt ook onderdeel uit van het werk van Tim. ‘Maar eigenlijk kom ik hier te weinig aan toe.’ Zo is er een focusgroep gestart die bestaat uit verschillende doelgroepen. Binnen zo’n groep worden dan voor een bepaalde periode oordopjes getest. Naar aanleiding van het gebruik en de uitkomsten van verschillende testjes, worden de reacties van de verschillende groepen in kaart gebracht. Hier gaat veel tijd in zitten en Tim is dan ook erg blij met de hulp van Thomas, student Industrieel Product Ontwerp. ‘Een onderzoekende student is ook heel waardevol voor Dopple.’

Op z’n plek bij Dopple

Tim zit erg op z’n plek bij Dopple. ‘Ik heb een leuke afwisselende baan. Ik ben met veel dingen effectief bezig en geen dag is hetzelfde.’ Dopple is een compact team, je krijgt veel verantwoordelijkheid en het vertrouwen in je is er!’ Over zijn ontwikkeling binnen Dopple zegt hij: ‘Ik heb de afgelopen twee jaar heel veel geleerd en gepraat over mechaniek, akoestiek en assemblage en ik ben veel sneller geworden in 3D tekenen.’ Zelfontwikkeling is iets dat binnen de organisatie ook wordt gestimuleerd.

Fijn zijn ook de contacten met zijn collega’s en binnen Dopple is iedereen gelijkwaardig, CEO of stagiair, er is geen hiërarchie. Daardoor is iedereen ook heel toegankelijk en is het makkelijk om een stap te zetten, zeker ook voor stagiaires. Eigen initiatief wordt zeer gewaardeerd, ook als het om activiteiten buiten het werk om gaat zoals een vrijmibo of BBQ. Met kerst wordt er altijd een etentje vanuit Dopple georganiseerd als waardering naar de medewerkers.

Er is heel veel kennis en ervaring met grote producties in huis. Het mooie is dat deze kennis geen belemmering is en er altijd naar de toekomst wordt gekeken, want die brengt je verder. Er is dan ook veel waardering wanneer de jongere generatie een tegengeluid laat horen.

Dopple in de toekomst

Dopple is een kleine club en daardoor heel stuurbaar. ‘Het kan alle kanten nog op’ aldus Tim, maar ‘als klein bedrijf maken we grote stappen en zijn we bezig met de toekomst’. Tim ziet in de toekomst een eigen productielijn in het verschiet voor Dopple. ‘Daar zullen dan meer disciplines bij om de hoek komen kijken, zoals communicatie en marktonderzoek. Mijn eigen functie zie ik daarbij ook veranderen. Er zal wellicht meer nadruk te komen liggen op klantcontact.’ Ook zal Dopple in de visie van Tim op termijn de superspecialist zijn als het gaat om de assemblage van oordopjes/hearables.

Een stage bij Dopple

Tim beveelt geïnteresseerde studenten een stage bij Dopple van harte aan. ‘Als student leer je veel en heb je veel vrijheid. Je leert niet alleen over je eigen vakgebied, maar ook over andere disciplines. Een stage bij Dopple is een goede voorbereiding op het werkende leven.’ En met het oog op de toekomst is het waardevol om niet alleen vanuit de technische hoek naar de projecten van Dopple te kijken. Opdrachten waarbij een meer marktgerichte vraag centraal staat zijn ook heel interessant.

Visit

Overcingellaan 7
9401 LA Assen
The Netherlands

© Dopple, Inc. 2022.

Follow us: